Ризото с горски гъби

Откак открих рецептата за ризото, мисля, че не съм готвила ориз по различен начин. А мъжът ми, най-видният кулинарен критик, който познавам, и може би единственият, чието мнение зачитам, смята, че най-доброто ризото е това с горски гъби (манатарки, челадинки, микс сушени или замразени гъби). Затова именно тази рецепта намери място в блога.

MushroomRisotto

Ризото не е толкова ястие, колкото метод за приготвяне на ориза. Затова е подходящ за всякакви плънки – месни и безмесни – технологията е една и съща. По принцип е тежичко ястие (и как иначе, като се наръсва с кашкавал), но италианците (и Гордън Рамзи) го смятат да предястие. Ризото не е ориз с гъби, защото е кремообразно. Както казва Волфганг Пук, трябва да се разлива в чинията. 

След това дълго въведение, ето и рецептата.

Ризото с горски гъби
 
Автор:
Тип рецепта: основно, предястие
Кухня: италианска
Порции: 4
Време за приготвяне:
Време за готвене:
Общо време:
 
Какво е нужно
 • 250 грама горски гъби
 • 1 чаена чаша ориз (по възможност арборио - с къси, обли зърна и високо съдържание на скорбяла, може и ризон)
 • 1 глава лук, нарязана на ситно
 • 2 скилидки чесън, смачкана
 • 1 чаена чаша бяло вино (червено вино може само лилавият цвят на ориза ви се струва апетитен)
 • 4 чаени чаши горещ бульон (гъбен или телешки), може да кипнете 4 чаши вода с две кубчета сух бульон
 • 50 грама пармезан или кашкавал, настърган;
Как да го приготвим
 1. Гъбите (или въобще "плънката", която сте решили да използвате) се задушават в съда, който ще използвате за ризото (дълбок тиган или тенджера) с малко олио. Трябва да е почти готова преди да свалите от огъня. Извадете от съда и оставете настрана.
 2. Междувременно кипнете бульона, след което изключете котлона, но не сваляйте бульона. Това ще го държи топъл, а нашата цел е при добавянето към ризото-то да не сваляме рязко температурата.
 3. В съда, в който сте задушили плънката, запържете ситно нарязания лук, докато стане прозрачен. В тигана се слага чесъна, за около минута. Добавя се ориза и се запържва докато стане прозрачен.
 4. Оттук нататък следва тънката част в метода и, предупреждавам, стабилно бъркане. След като оризът се "изцъкли" се добавя виното. Бърка се непрекъснато докато оризът поеме цялата течност. В този момент се добавя един черпак топъл бульон. Бърка се докато оризът поеме цялата течност. Отново добавяме бульон, отново бъркаме докато оризът поеме. Така повтаряме докато ни остане един черпак бульон.
 5. Преди последния черпак, сложете в съда с ориза гъбите, добавете последния черпак с бульон и отново бъркайте докато се изпари течността.
 6. Добавете прясно настъргания пармезан (или кашкавал, но в никой случай не и пармезан на прах, който е сред най-безвкусните продукти на пазара) и разбъркайте докато кашкавалът се стопи.

 

Tagged: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: