Домашни трюфели с Бейлис

Домашни трюфели

Ето и обещаната рецепта за домашните трюфели, които наредих върху тортата-подарък. Аз имам доста опит в яденето на трюфели и подходих с малко скептицизъм, че ще се справя с това. В крайна сметка, се получиха чудесни бонбони, с вкус близък до онези, които се продават по белгийските магазини за шоколад. Използвах тази рецепта, защото ми се стори най-проста като обяснение. Резултатът, като изключим омазването до уши с шоколад, беше отличен.

Продукти

 • 200 грама тъмен шоколад (аз използвам готварския шоколад, който се продава в Кауфланд и Карфур);
 • 100 грама сметана (в конкретния случай сладкарска, но съм правила ганаш и със заквасена и се получава доста добре);
 • 25 грама масло,
 • 4 супени лъжици Бейлис (по оригинална рецепта са две супени лъжици ром, но ми се стори малко и подходих по-щедро. Честно казано може да поеме и повече или по-силен алкохол);
 • какао, пудра захар или филирани или натрошени ядки за овалване (аз заложих на класиката – какао).

Първо натрошавам шоколада. Кипвам сметаната и маслото. Хубаво е да се свали веднага щом кипне. Свалям сметаната от котлона и изсипвам в нея шоколада. Бъркам енергично, за да се разтвори шоколада. Добавих Бейлис. Оставих да стегне в хладилника за една нощ.  Когато оставям шоколад в хладилника, увивам добре с пластмасово фолио, за да не поема миризми (така научих от Жак Пепен).

На следващия ден извадих сместа. С лъжичка загребвах равномерно количество шоколад и оформях малки топчета. Е, не толкова малки – трябваше да запълнят хартийките. Овалях всяко топче в какао. Държа в хладилник, защото този тип бонбони се топят адски бързо.

И така – като изключим пренощуването в хладилника, рецептата отнема около час, което за десерт е направо супер скоростно. А резултатът е буквално да си оближеш пръстите.

Tagged: ,

Comments: 5

 1. sneige February 26, 2011 at 17:12 Reply

  Опитът си казва думата! :)

  • Кали February 26, 2011 at 17:46 Reply

   Мерси, Снеже.

 2. […] Ето и обещаната рецепта за домашните трюфели, които наредих върху […] Прочетете повече -> WordPress.com Top Posts […]

 3. Таня Богданова October 2, 2012 at 10:01 Reply

  със сигурност щте ги пробвамл. Благодаря!

 4. яна April 10, 2014 at 11:12 Reply

  сметана може ли прясно мляко

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: