Суши

Ето и моят първи опит в суши. Консултирах се с различни рецепти и комбинирах по малко от тях.

UP_Sushi

 

 

Цялото упражнение ми отне около час – 15 минути подготовка на ориза и плънката, около 20 минути за варене на ориза, 10-тина минути за оцетената смес и изстиването и около 20 минути за завиване на сушито.

Суши

 • Prep time:
 • Cook time:
 • Total time:
 • Difficulty: easy

Ingredients:

 • около 500 г. ориз за суши – вече има български на цена поне на половина от онзи на китайския щанд
 • 5 броя водорасли нори – тук няма избор, купуват се от китайската секция (освен ако не искате нигири, което е просто топка ориз, оформена с ръка)
 • 120 мл. оризов оцет или 60 мл. бял винен или ябълков оцет, разреден с около 60 мл. вода
 • 3 супени лъжици захар
 • За пълнежа може да използвате ролца от раци, сьомга (аз използвам пушена, защото не съм убедена колко прясна е суровата), краставици, авокадо или каквото друго ви хрумне.

Directions:

 1. Изплакнете добре ориза в гевгир и го оставете да се отцеди за около 15 минути.  
 2. През това време нарежете на тънки ивички продуктите за пълнежа – в случая от снимката, краставица, ролца от раци, пушена сьомга със съмнителен цвят и авокадо. 
 3. Сварете ориза: в тенджера с вода (съотношението ориз към вода е 1 към 1) кипваме водата. Намаляваме котлона и покриваме тенджерата с капак. Вари се докато поеме водатата (оризът за суши увира бързо – за около десетина минути). Много важно, според “майсторите”, било да не се вдига капакът на тенджерата, а леко да се разклаща тенджерата и ако се чуело да се плиска вода да се остави да поври още малко. Аз да си призная не издържах и си погледнах какво става.
 4. Свалете ориза от котлона и го пресипете в дървена купа.
 5. Ако сте решили да ползвате “домашен” оризов оцет сложете оцета, водата и захарта на котлона. Като се стопи захарта, пресипете оцетената смес в ориза.
 6. Разбъркайте с дървена лъжица ( а за особени ентусиасти, вейте на сместа с дървено ветрило) докато изстине достатъчно, за да го обработвате с ръце.
 7. Сложете купа студена вода подръка, в която да си топя ръцете, ако ми е топло или ако започне да лепне ориза и започнах. На бамбукова подложка (аз си имам такава, благодарение на мъжа ми, който е фен на суши-то, но предполагам, че лист хартия за печене или алуминиево фолио ще свърши същата работа) сложих нори-то с лъскавата част надолу и разстлах  ориза с дебелина около половин сантиметър. Оставих два пръста в единия край на нори-то, за да залепне като го завия. Сложих плънката – гледам, че по ресторантите се ограничават до един два продукта, но аз действах щедро, и започнах да завивам с помощта на подложката (техниката можете да видите тук. Горе долу спазвах реда с изключение на рязането на рулата. Аз ги разрязах на две, после всяка част на още две и после още две, за да получа осем парчета. Използвах дълъг назъбен нож, който измивах с гъбичката след максимум две разрязвания.
 8. Малко по различна е техниката за т.нар. урамаки (тези с ориза отвън). Сложих листа нори в единия край на подложката, покрих целия лист с ориз, сгънах подложката на две и обърнах така, че ориза да бъде отдолу. Напълних с плънка и завих по същия начин. Овалях рулото в смес от сусам и маково семе.

Published on by

Tagged: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: