Щрудел, но не съвсем

Щрудел

Моята баница с късмети

Това е пак от рецептите на мама. По традиция, за Нова Година у нас се прави модифицирана версия на щрудела, а именно баница с ябълки и орехи, която е нашата “баница с късмети”. Тази година обаче реших да съм още по-нестандартна, като изпекох щруделчетата във формите за мъфини, вместо в тава.

Продукти

1 малък пакет кори за баница
1 ябълки
1/2 чаена чаша орехи
кората на един лимон
1 супена лъжица канела
захар на вкус
олио за намасляване на формичките
За сиропа
1/2 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша

Започвам с натрошаване на орехите и настъргване на ябълките и лимоновата кора. Омесвам ги в купа заедно с канелата и малко захар. Намаслих формите. Междувременно фурната загряваше на 180 градуса.

В традиционния си вариант този щрудел се приготвя като се наложат няколко кори, след това се слага ред от пълнежа, още един ред кори, един ред пълнеж и завършваме с кори. Разрязваме на парчета преди печенето, за да се изпече и сиропира добре.

Този път разрязах корите на малки квадратчета, които да покрият дъното на формичката. Във всяка сложих по три квадратчета. Методът на пробата и грешката показа, че най-лесно става ако сложа трите квадратчета заедно иначе листите се късат. Напълних щедро с ябълковата смес и покрих с капаче от кора.

Метнах във фурната за около 15 минути. Извадих от формите и наредих в чиния.

Оставих една вечер в хладилника. На следващия ден, приготвих лесен сироп – оставих водата и захарта (може да се гарнира с една капачка ром) да поврат няколко минути.

Ако се приготвя традиционният наложен щолен, сиропът се разлива щедро върху него. С кошничките трябва да се действа малко по-внимателно, защото има риск да се разпаднат. Залях с една супена лъжица от сиропа всяка кошничка отгоре и, пак с лъжица, сложих малко сироп върху самата чиния. Оставих да попие, а през това време измислих късмети, които боднах във всяка кошничка (така не рискувам някое парче да остане без късмет).

Получава чудесен завършек на новогодишната вечеря!

Tagged: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: