Домашни steakhouse бургери

Вкъщи сме пристрастени към бързата храна и особено бургерите.  Да, знаем, че са вредни и пълни с консерванти, но ни е вкусно и рядко се борим с изкушението. Та се опитах да импровизирам вкъщи на тема хамбургер. Не бих казала, че се получи много по-здравословен или по-ниско калоричен, но поне няма нищо пържено или панирано, а и вкусът на домашната скара си е по-друг.

burger1

Продукти (за 4 бургера)

около 400 грама кайма,
1 яйце;
2 кисели краставички, нарязани на тънки филийки;
1 глава лук, нарязан на шайби;
4 резена кашкавал или чедър;
4 резена шунка или бекон;
4 питки за хамбургер;
картофки или салата за гарнитура.

Включвам си скарата и омесвам каймата с яйцето, сол и черен пипер, зелени подправки и каквото имам подръка. Оформям четири кюфтета с диаметър малко по-голям от питката. Установих, че най-лесно става като сложа каймата между фолио (пластмасово или алуминиево) и натисна до определения размер. Пека на скарата – като са толкова тънки, стават доста бързо.

След това пека на скарата бекона и лука, нарязан на по-широки шайби. Накрая запичам питките, разрязани на две.  Първо от вътрешната страна за минутка, колкото да поемат аромата на кюфтета и бекон. После обръщам и както питката е на скарата нареждам върху долната част кюфте, краставички, лук, а върху горната поставям кашкавала, за да се разтопи. Сглобявам бургера и гарнирам с пържени картофки.

Цялата вечеря отнема около 30-40 минути.

И понеже това е една от любимите ми вечери заслужава поне още една снимка:

burger2

Tagged: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: