Торта “Спа”

Ето и първата торта, която представих пред публика, извън семейната.

Барби в джакузи

Малко предистория, за първи път мернах тази торта някъде януари и веднага й намерих дестинация. Едвам изтраях да дойде рождения ден на една приятелка, която много обича спа, свещи и вино. И синия цвят, но за това после.

Тортата погълна четири комплекта готови блатове (квадратни), три пакета Крем Оле (фиксирани с пакетче желатин и овкусени с парченца череши), 250 грама масло за крема за измазване, един килограм фарситура (известна като кристалина), близо килограм фондан и едно барби (горе-долу).

Конструкцията беше проста – три блата с два слоя крем са основа на ваната. Върху тях построих стените. Всяка е от три ивици блат, слепени само с кристалина. Не посмях да сложа крем, за да не се разкривят стените. По същата причина не сиропирах тортата. Оставих в хладилника за една вечер.

На сутринта започнах с измазването на тортата с маслен крем. Бях щедра, за да покрия всички неравности. Оставих да стегне околко половин час.

Голям проблем се оказа разточването на толкова голям чаршаф от фондан. Не за друго, ползвам нормална домакинска точилка. Та това беше най-големия зор по тази торта.

След това боядисах хавлиите в синьо, а кристалината със синя и бяла боя, за да се получи леко преливане. Междувременно направих кран и балончета с перлен блясък.

Положих барбито във “ваната”, залях с кристалина, сложих балончетата, кърпата, свещите и бутилката вино. Преливащата част е опит да маскирам един лек дефект (естествено).

Това, което не прецених, а си заслужава да се отбележи, е, че боята във фарситурата цапа ужасно – всички яли торта се познаваха по сините зъби и езици. Е, за кратко поне. Пък и компанията го прие с хумор.

Тортата предизвика фурор, а получателката се позна моментално.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: