Торта с овца

Такаа… Отдавна не съм писала, но пък за сметка на това колко готвих, не е истина.

Започвам с една торта по повод Гергьовден. Разбира се, овцата беше задължителна.

Тортата

Тортата е с готови блатове, крем с цедено кисело мляко и ягоди, подобен на този от леката ягодова торта. Прецених, че стресът покрай украсяването ми е достатъчен и не ми се рискува с опити да си направя блат.

Концепцията за овцата беше лесна – намерих си супер добър инструктаж и, въоръжена с лаптопа и безграничен ентусиазъм, забърках за първи път що годе добър роял айсинг. Разбих леко един белтък и постепенно започнах да добавям пресята пудра захар. Отидоха близо четири чаши докато постигна що годе прилична консистенция. Честно казано можеше и повече да поеме.

Боядисах фондана за тялото с малко червена боя (май малко повече отколкото трябва) и си оформих козинката от белтъчната глазура. Малко се свличаше в началото, но покрих с няколко пласта и го докарах на руно. Успокоявах се, че на истинските овци вълната си стои сплецана и мръсна.

Те я те, убавицата

Дотук добре. Най-готиното беше, че получателката е фенка на Ници, а овцата доста прилича на техен продукт.

Оставаше останалата част от декорацията. Естествено, поредна пречка. Първоначалната идея беше овцата да държи любовно стрък роза в уста, но с мекия фондан за покриване, отлежал близо два месеца, не успях да го докарам доникъде затова розата “цъфна” на ливадата. И добре че, защото едното от другите цветенца се счупи.

Тревата мислех да е от маслена глазура, но пък имах хартисали едни кокосови стърготини, боядисах ги в зелено и за минути станаха чудна ливада.

Към края на четирите часа, които ми отне тази торта, резултатът беше: първи сравнително успешен опит с роял айсинг, първа фигурка от фондан (ией), и доста по-философски поглед към неуспехите по пътя на тортените декорации.

Comments: 2

  1. Dims June 20, 2011 at 22:29 Reply

    Йееее, Кали, овцата е супер! :)))

    • Кали June 21, 2011 at 11:46 Reply

      Мерси, мерси. Пък учудващо лесно стана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: