Бутерки с крема сирене и пушена сьомга

Бутерки със сьомга

Последната рецепта от трапезите през изминалите празници е тази моя интерпретация на Бутерките с рикота и шунка.  Онези бяха доста вкусни, но някои от съставките им (рикотата и тиквичките се нуждаеха от доста подправки, за да постигна търсения ефект). Затова реших да заложа на продукти, които познавам по-добре.

Продукти (за 4 порции)

един лист (около 200 г) бутер тесто
1 пакетче крема сирене
1 яйце
1 лъжица заквасена сметана
1/2 връзка копър
два-три стръка зелен лук
около 100 грама пушена сьомга, нарязана на тънки ивички
4 чери домата, нарязани на четвъртинки

Пуснах фурната да се загрява и разрязах листа бутер тесто на четири квадрата. Този път не пропуснах да надупча с виличка около центъра на всеки квадрат (трябваше надупчената част да не се надига толкова, колкото останалата, но нещо не се получи). Наредих ги в тава и ги метнах във фурната на около 200 градуса за около 15 минути: така, че бутер тестото да е почти запечено.

В блендера разбих яйцето, крема сиренето и сметаната. Омесих със зеления лук и копъра и подправих с черен пипер. Сол не сложих, защото пушената сьомга и крема сиренето си имат достатъчно.

След като извадих баничките от фурната, разстлах  крема сиренето и поставих ивички сьомга, навити на руло, и четвъртинките чери домат. Оставих бутерките така, докато стане време за сервиране. Когато приключвахме със салатата, метнах във фурната за около 5-6 минути, дори не изчаках  домата да се набръчква и извадих.

Сервирах като топло предястие.

Tagged: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: