Най-лесната и вкусна рецепта за миди

Крайно време е да публикувам нещо солено. В тези жеги обаче хич не е за готвене. Аз залагам на ядене, което изисква минимално стоене покрай печката. За да съм съвсем сезонна, публикувам любимата си рецепта за миди. Вкусът на мидите е доста деликатен и затова не обичам да ги заливам с домати или други по-тежки вкусове, залагам на съвсем малко вино и зеленина в соса.

Миди в собствен сос

Миди в собствен сос

 

Изборът на миди на софийския пазар е меко казано ограничен. Докато ги купи човек половината са отворени и не дават видими признаци да са живи. Винаги ми е притеснено като пазарувам миди, макар че ги купувам от Карфур, които поне предполагам доставят от ферми с нужните сертификати, и поне на пръв поглед ги съхраняват добре.

Готвя мидите веднага, не ми се рискува да ги държа дори и един ден в хладилника. Измивам ги под течаща вода. Водораслото, което стърчи го махам преди готвене. Как – ами издърпвам го рязко. Изхвърлям всички миди, които са видимо отворени или счупени.

Най-лесната и вкусна рецепта за миди
 
Автор:
Тип рецепта: основни
Кухня: белгийска
Порции: 4
Време за приготвяне:
Време за готвене:
Общо време:
 
Бързо, лесно, вкусноооо
Какво е нужно
 • 1 килограм миди с черупки
 • ½ чаена чаша бяло вино
 • 50 грама масло
 • два стръка девесил (лющян)
 • три-четири стръка копър
Как да го приготвим
 1. Сварете почистените миди - в дълбок съд (голямата си тенджера с капак) сложете малко вода, колкото да покрие дъното и добавете виното. Похлупете тенждерата. От парата мидите се отварят, без да се готвят прекалено. Горе долу са готови за 5 минути от кипването на водата.
 2. Извадете мидите и запазете соса.
 3. Върнете соса на котлона и изчакайте да кипне. Добавете маслото и изчакайте да се разтопи. Когато изстине сосът ще е по-гъст. Свалете от огъня и добавете нарязаните зелени подправки.
 4. Разсипете мидите в купички или сервирайте всички в огромна чиния (или cocotte - тенджерка, както в Белгия). Залейте със сос.

 

 

Tagged: ,

1 comment

 1. Dani July 2, 2012 at 19:59 Reply

  Облизах си пръстите :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: