Mac & Cheese

Макарони на фурна

Когато бях малка, прекарах едно лято в детски лагер в Щатите. От тогава си спомням с умиление за “Mac & Cheese” или макарони на фурна със сирене. А и вкъщи пастата е на почит, затова доста често ги приготвям. Експериментирах доста, докато намерих тази рецепта.

Продукти (за 6-8 порции)

половин пакет макарони (пене), около 250 грама
2 чаени чаши натрошено сирене (по оригинална рецепта се слага чедър и наистина става доста вкусно, но аз залагам почти винаги на бяло саламурено сирене)
1/2 чаена чаша настърган кашкавал (или пармезан)
3 чаени чаши мляко
четвърт пакетче масло, и още две лъжици за галетата
3 супени лъжици брашно
1/2 чаена чаша галета
може да се добави и люто

Започвам с макароните – сварявам ги (може и да не са напълно готови, защото после ги пека), прецеждам в гевгира и заливам със студена вода.

Следва приготвяне на обикновен сос бешамел – разтопявам маслото в тенджера, наръсвам с брашно и бъркам, докато брашното се разтвори. Става на гъста каша, към която постепенно добавям мляко. Бъркам непрекъснато, за да не стават бучки. Като сложа цялото мляко, оставям да поври малко, докато се сгъсти. Изсипвам сирената в соса и бъркам докато се разтопи.

След това разтопявам масло в тиган и добавям галетата. Разбърквам леко и пържа, докато станат леко кафеникави. Цялата подготовка отнема около 20-30 минути.

Изсипвам макароните и соса в йена. Разбърквам добре. Наръсвам с галета отгоре и пека на около 200 градуса за около половин час.

Сервирам топли.

Tagged: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: