Daring Bakers Challenge: Joconde imprime /entremets/ Ентреме с двуцветен блат Джоконда

Блат джоконда с плодово кисело мляко

Blog-checking lines: The January 2011 Daring Bakers’ challenge was hosted by Astheroshe of the blog accro. She chose to challenge everyone to make a Biscuit Joconde Imprime to wrap around an Entremets dessert.

Ето и януарското предизвикателство на Храбрите пекари. И то какво – двуцветен блат джоконда, използван като ринг за пълнеж по избор.

Продукти

за кафявото тесто (декорираща паста)
100 грама масло
100 грама пудра захар
4 белтъка
80 грама брашно
30 грама какао
Вариант 2: 110 грама брашнои хранителна боя
За блата Джоконда
80 грама бадеми
75 грама пудра захар
25 грама брашно
3 яйца
3 белтъка
10 грама захар
30 грама разтопено масло
За пълнежа
всякакви мусове, кремове, пудинги и др.

  Пускам фурната да загрява на около 200 градуса.

  Първо приготвих декорираща паста. Разбих маслото със захарта, постепенно, все още бъркайки с миксера, добавих белтъците. После добавих пресятото брашното и какаото като внимателно бърках с шпатула.

  Готовата декорираща паста поставих в импровизиран пош. Върху лист хартия за печене, разстлан в тава, изрисувах няколко по-прости форми (това ще бъде лицето на тортата). Сложих във фризера.

  Заех се с белия блат. В купа разбих белтъците с кристалната захар на твърд сняг. Разтопих маслото. В друга купа, бъркайки с миксера, към бадемите, пресятото брашно и пудра захар добавих едно по едно яйцата. Разбих до гладка смес. Нежно добавих белтъците и разтопеното масло.

  Извадих листа с рисунката от фризера и залях със сместа за белия блат. Пъхнах във фурната за 7-8 минути. В момента, който забелязах, че крайчетат започват да покафеняват извадих.

  Докато е топла Джокондата обърнах и отлепих листа хартия. Дотук добре, макар рисунката да беше малко помътняла. Предполагам, че ако бях използвала сладкарска боя вместо какао щеше да се получи далеч по-ярка.

  Втората част от задачата е сглобяването на ентреме. Избрах си кръгла формичка (чаша) и я покрих с найлоново фолио. Върху фолиото сложих хартия за печене, изрязана, за да покрие точно дъното. По стените също сложих ленти от хартия. Измерих си височината и дължината на формата и изрязах от тестото лента със същите размери и внимателно я сложих по стената на формата. Притиснах леко в края, за да залепне.

  На дъното сложих парченца от останалия блат и напълних с плодово кисело мляко, постояло известно време във фризера. Украсих със сметана.

  Отне ми около 3 часа и освен, че не се получи съвсем така както исках, някак не беше и чак толкова вкусно, че да си заслужава времето и играчката да го приготвиш. Разбира се, би могло да се получи и доста ефектен десерт, но едва ли ще се пробвам скоро.

  Tagged:

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  %d bloggers like this: