Подарък за Св. Валентин – торта “Кутия за бонбони”

Кутия за бонбони за Св. Валентин

След кратко прекъсване, ето ме пак с пост за подаръка, който подготвих за Св. Валентин. Съпругът ми е пословичен фен на сладките работи, та подобен подарък е винаги уместен. А и не съм готова да се откажа от опитите да работя с фондан, особено след не много сполучливите първи резултати.

Това е торта “кутия за бонбони” във формата на сърце (все пак беше за Св. Валентин). Малко по-късно ще публикувам рецептите за трюфелите и лимоновия крем в тортата. Рецепта за блатове нямам, защото, да си призная честно, ползвам готови – не съм сигурна какво ще излезе и особено дали ще успея да разделя изпеченото на равни части. Пък и като се има предвид колко пипнива работа е една торта, съвсем не ми се занимава и с печене, рязане и нареждане на блатове. И за да проверя дали греша при приготвяне на фондана или съм си просто с две леви ръце, се доверих на готов маршмелоус фондан. Е толкова лесно не очаквах да бъде – успях да го разточа с дебелина на кора за баница (не че беше удачна за целите на тортата, просто си играех).

И все пак да мина на тортата. Както споменах, използвах тройка какаови блатове. По-доволна съм от “виенските” (кръглите), които са малко по-сухи и поемат по-добре сироп и крем. От картон изрязах шаблон на сърце и по него оформих трите блата. Запазих изрезките. Сложих блат върху кухненска хартия, напоих леко с Baileys (имах половин чаша останала и редовно подслаждам с него). Последва пласт крем. За втори блат използвах изрезките от блатове. При тях карах по-леко с напояването, че и без това по – трудно запазват форма. Пласт крем и блат. С това оформих “кутията”. Третото сърце от блат се превърна в “капак”.

Така оформената торта, омазах с маслена глазура и сложих в хладилника да стегне.

Дойде ред на фондана. Разточих кръг. Не мога да преценя колко беше дебел, да кажем 3-4 милиметра. С помощта на шаблона изрязох сърце. С него покрих кутията. След това, разточих лента с дължина – обиколката на кутията, чинно измерена с шивашки метър, и ширина – малко по-голяма от височината на “кутията”. Обкантих тортата с лентата. За капака използвах две сърца от фондан, съответно за горната и долната му част.

Дойде ред и на панделката. Омесих малко фондан с червена боя. Разточих на лента, която разрязах на четири – две парчета с равна дължина за панделки и още две равни парчета за опашки. Остана едно малко парченце за възела. Оформих панделките около малко кухненска хартия за обем. Изрязах малки триъгълници от единия край на опашките. Притиснах в единия край всяка панделка и опашка, за да изглежда все едно наистина е имало възел. Залепих за тортата. За лепило използвах ванилова есенция, защото е съдържа алкохол, който се изпарява по-бързо от водата. Последователността на сглобяване е следната: опашка, панделка, панделка, опашка. Прикривам с парчето “възел”. Обкантих и капака с лента от боядисан фондан.

Прибрах кутията в хладилника, а капака оставих да съхне навън една вечер. Сглобих преди сервиране.

Това е – отне ми дооооста време при това с готови блатове и фондан, но пък изненадата си заслужаваше напълно.

Comments: 3

  1. […] ето ме пак с пост за подаръка, […] Прочетете повече -> WordPress.com Top Posts Постъпили търсене Условия:торта […]

  2. Емилия February 10, 2012 at 12:44 Reply

    каква е рецептата ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: