Бутерки с рикота, шунка и тиквички

Бутерките от списанието и моите

Винаги съм правела бутер баничките с пълнеж и не ми беше хрумвало да използвам тестото като основа за малки пици. Поводът да сменя подхода беше рецепта в Good Food.

Продукти (за 4 порции)

един лист (около 400 г) бутер тесто
1 тиквичка, нарязана на кубчета
2 скилидки чесън
1 лъжица заквасена сметана
1/2 връзка зелен лук
250 г сирене рикота (за пръв и последен път си купувам рикота – вкусът и консистенцията й са като на извара, за разлика от цената)
1 яйце
около 100 г шунка, нарязана на тънки ивички
50 г пармезан
200 г чери домати, разполовени

Пуснах фурната да се загрява и през това време метнах тиквичките на котлона да се задушат с малко олио. След като си смениха цвета, добавих чесъна (и малко солчица) и оставих на котлона за около минута.

Докато тиквичките се приготвяха, разбих едно яйце, добавих рикотата, сметаната и зеления лук. Стори ми се малко безвкусно и го подправих със сол и черен пипер.

Фурната загря и стана време за тестото. Списанието съветваше да разточа листа, докато стане на квадрат, но нещо не ми се получи – листът беше твърде дълъг и ако трябваше да го разточа на квадрат щеше съвсем да се сплеца. Та поразточих леко и нарязах на 12 малки квадратчета. Метнах ги във фурната да се изпекат – както беше в рецептата да се надигнат и да станат златисти. Забравих да ги надупча, както беше указано, но и така ми се получи.

Като ги извадих, буквално натроших центъра на най-горния лист, внимателно изсипах лъжица от рикотената смес (сиренето може да е безвкусно, но името му поне е доста изтънчено – къде-къде по-претенциозно от “извара”). Отгоре наредих шунката, сложих около половин лъжичка тиквички и по един разполовен чери домат и наръсих с настърган пармезан.

Върнах във фурната за около 10 минути – ориентир ми беше домата, изчаках леко да започне да се набръчка и извадих.

Яденето става бързичко (за около 45 минути) и е доста ефектно.

Tagged: , ,

Comments: 2

  1. Ema December 8, 2010 at 23:16 Reply

    Здравей :)
    Случайно попаднах тук и ентусиазирано заразглеждах, когато стигнах до тази рецепта и не можах да се сдържа да не пусна един коментар :)
    Точно същата рецепта приготвях наскоро (даже правих и модификации на плънката след време). Наистина идеята бутер тестото да се ползва като основа е много добра – става по-лесно, по-ефектно и плънката може да остане по-сочна без опасност тестото да е глетаво.
    Поздравления за красиво оформения блог! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: