Букет от плодове

Букет от плодове

Ето и моя първи опит с нестандартните букети – в случая от плодове. За всеки от двата използвах:

ананас – без него не може, защото от него най-лесно се изрязват цветенца с формичка
2 ябълки
2 портокала
1 банан – по възможност по твърд.

Наложи се  “консервиране”  на листата от ябълка, защото букетите бяха за следващия ден. За целта използвах:

1 пакетче желатин
300 грама захар
300 грама вода.

За шоколадовата глазура ми бяха нужни

100 грама тъмен шоколад
2 супени лъжици сметана.

За основа на букета използвах маруля в единия вариант и алуминиево фолио за другия. Фолиото е доста твърдо и в него успях да закрепя шишовете само с острата страна надолу. Затова в горната снимка се виждат как стърчат тъпите части на шишовете.

Като инструменти използвах:

малък нож,
къдрав нож за кашкавал,
формичка за изрязване на цвете,
дървени шишчета в две дължини.

Така, първо започнах с желатиновия сироп. Разтворих желатина в студена вода. Кипнах 300 грама вода с 300 грама захар. Разтопих желатина на водна баня и добавих към сиропа. (За протокола, на пакетчето желатин пишеше, че е достатъчен за 400 грама течност за леко желе, ама аз си сложих още малко водичка, за да стане като тънък филм).

Минах към  ябълките. Почистих и разделих всяка на шест парчета, като използвах къдравия нож. Парченцата слагах направо в желатиновата смес. Нанизах всяко парче на шишче. Наредих “листата” в тавичка, покрита с хартия за печене, и оставих в хладилника.

После нарязах ананаса на колелца с дебелина около 1.5 – 2 сантиметра. Центрирах формичката върху всяко колелце и изрязох цветенце. Понеже ми се стори, че останалата част ще отиде зян, резнах външната част на колелцето на четири и оформих листа. Оставих върху хартия за печене малко да се отцеди. Не желирах, защото кивито и ананаса съдържат ензими, които не позволяват това.

Разтопих шоколада в почти кипналата сметана.

Портокалите обелих и разделих на парченца. Не обелих ципата, защото ставаха доста нестабилни. Наредих върху хартия с най-тясната част нагоре. Отгоре с хартиена фунийка наръсих малко шоколад.

Бананите обелих и нарязах напречно на пет части. Овалях ги  в шоколада, оставих за малко в хладилника да стегнат и после овалях в малко какао. Бананите обаче бяха мекички и формата им не се задържа толкова добре, колкото исках, но пък бяха най-вкусната част от букета.

Излишно е да казвам, че каквото не беше набучено на шиш, се обзаведе с такъв и започна реденето.

Натъпках в една ваза една цяла маруля, а в една купичка натъпках алуминиево фолио и започнах да редя на различни нива елементите. Купичката се оказа по-удачна, защото беше достатъчно широка да се оформи “икебаната”, с вазата беше малко по-сложно, но горе-долу го докарах.

И така след три часа пипкане, успях да подредя най-накрая букета, увих го в целофан и беше готов за пренасяне до офиса на следващия ден.

И в друг аранжимент

Tagged: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: