Нека една кулинарна година да започне сега и една торта с дракон

Явно моят кулинарен календар се движи по-близо до китайския отколкото до грегорианския, защото в началото на март се очертава една страхотна кулинарна година.

Защо ли? Утре започвам курс по сладкарство – съвсем професионален, който, дай боже, ще завърши с диплома, призната от МОН и даваща ми право да работя в заведения за обществено хранене. Курсът е част от програма “Аз мога повече” и след него се надявам да разбирам какво правя, когато бъркам нещо сладко. За разлика от готвенето (в класическия смисъл на солени неща) все още се препъвам в десертите – целувките ми спихват, блатовете се пукат, кексовете не бухват достатъчно. Та затова, в края на тази година (по китайския календар) се надявам завинаги да забравя за тези препъни-камъни.

Това обаче не е всичко, включих се и в един проект, наречен “Eat. Learn. Europe”, организиран от Центъра за европейски и международни изследвания финансиран по програма “Младежта в действие”. Целта е млади хора от седем държави от Европа (в географския смисъл) да опознаят своите национални кухни като се научат заедно да готвят свои ястия. Надявам се да се върна от този проект с няколко рецепти за храни от Италия, Полша, Турция, Грузия, Азербайджан и Беларус. Ако се питате коя е седмата държава – България. Нашата група сега обмисля на какво да научи нашите другарчета. Засега запецнахме на десерта. Баница, бисквитена торта, мляко с ориз? Имаме още малко време да мислим.

И за да спра да говоря за себе си и моите творчески планове, изпращам годината на дракона с една торта… с дракон. Мотивите са от Skyrim, актуалната най-любима игра на съпруга ми по времето около рождения му ден.

Тортата започна така:

DragonSkeletonНяколко часа (и килограм и отгоре фондан) успях да докарам до тук:

Фус-Ро-Да

Фус-Ро-Да

Скала, Dragon shout (от първо до трето ниво на Unrelenting Force), изписан с руни, и разбира се – дракон. Ето и снимка в профил –

В профил

В профил

И отгоре

И отгоре

И отгоре

Тортата е с малинов крем (крем оле с вкус на малина, заквасена сметана, малко желатин и замразени малини) и шоколадови готови блатове.

Tagged:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: