Палачинки

Палачинки

Палачинките… Вкъщи са станали нарицателно за гузна съвест, защото традиционно ги приготвям след дълги командировки. Иначе ги правя рядко, защото пърженето им е истинско изпитание за нервак като мен.

Продукти

2 или 3 яйца (ако са основа на палачинкова торта например, си спестявам едното яйце, ако са натюр слагам 3 яйца)
1 чаена чаша брашно
1 чаена чаша мляко
1 чаена чаша вода
щипка сол

Обикновено разбивам в каната на робота, защото тестото е доста течно (в оптимален вариант с консистенция на боза). Започвам с яйцата – разбивам леко, добавям млякото и водата и пак леко разбивам. Брашното и солта ги слагам накрая. Разбивам, докато брашното се разтвори напълно и внимавам да не се образуват бучици.

Идва ред на пърженето. Загрявам тигана на котлона. Използвам тефлонов тиган, и намаслявам само за първата палачинка. Загребвам малко по-малко от един черпак и разстилам внимателно, за да покрие течността дъното. Пържа от долната страна докато палачинката се отлепи и обръщам (е, опитите да я метна във въздуха, тя да направи тройно салто и перфектно да се приземи в центъра на тигана се провалят и затова разчитам на вярната шпатула). От другата страна пържа съвсем малко (не повече от минута). И така, 10-12 пъти (приблизително време около час). Обикновено, като извадя палачинката винаги ми се струва твърда и нееластична, но като си почине малко омеква.

И накрая не мога да не спомена доказания 986-ти закон на Мърфи в кухнята – “Първата ми палачинка никога не се получава”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: