Баница с пиле

Баница с пиле

След последния кулинарен експеримент за известно време направо ми се отщя да готвя. След като изкарахме две-три вечери на сандвичи, мен ме загриза съвестта и реших да приготвя една от “моите си” рецепти, продукт повече на фантазия, отколкото на нещо прочетено в някой тефтер.

Баницата ми с пиле е почти легендарна – от почти све години кумът ми само ме врънка да му направя, а дори не съм сигурна дали я е опитвал. Затова този пост е специален поздрав за него.

Продукти

1/2 пакет кори за баница
250 грама пилешки гърди
сол и черен пипер (може и пилешки бульон)
100 грама сирене
10-тина маслини
4 супени лъжици лютеница
олио за намасляване на корите
може да се добавят 1-2 ситно нарязани кисели краставички, 1/2 глава лук и/или 50-тина грама пушено месо

Първо сварявам пилето в леко подсолена и овкусена с черен пипер (или пилешки бульон) вода. През това време накълцвам на ситно маслините (и всички останали продукти, които се мотаят из хладилника) и натрошавам сиренето. Пускам си и фурната да загрява на 2оо градуса.

Когато пилето се свари, отцеждам от водата и също нарязвам на кубчета. В купа смесвам всички нарязани съставки и омесвам с лютеницата.

Подлагам хартия за печене в кръгла тава и леко я намаслявам и започвам да навивам баницата.

Намаслявам всяка кора (наистина леко, изливам няколко капки олио върху салфетка и я използвам за намазване на кората). Върху всяка кора изсипвам две-три супени лъжици от сместа на тънка линия на около два сантиметра по дължина на листа и навивам на руло. Всяко руло нареждам в тавата, за да се образува охлюв.

Пека за около 20 минути и така за по-малко от час съм готова със сочна баница.

Баница с пиле

Tagged: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: