Солена палачинкова торта с пиле

Палачинкова торта

Ето едно перфектно предястие, което може да се приготви предварително и да запази ефекта си до сервиране, или да се хапва като основно. Най-общо казано това е торта с блат от палачинки и с два вида плънка с пилешко месо (една “бяла” и една “червена”). По-долу ще видите, че количеството на продуктите варира, защото никога не съм виждала написана рецепта – правя тортата, както съм видяла от майка ми и според настроението.

Продукти

8 палачинки (може и купешки);
300 грама пилешки гърди, сварени в бульон или подсолена вода;
2-3 кисели краставички, нарязани на ситно;
2-3 супени лъжици майонеза;
50 грама сирене, натрошено;
10-15 маслини, нарязани на колелца;
2-3 супени лъжици лютеница;
кетчуп и сметана за покриване на тортата.

Свареното пиле накълцвам на ситни кубчета и разделям на две. Едната половина смесвам с маслините, сиренето и лютеницата,  а другата – с майонеза и кисели  краставички. Подправям със сол и черен пипер на вкус.

След това редя тортата – палачинка, плънка с лютеница, палачинка, плънка с майонеза. И така, докато изчерпя плънката и/или палачинките.

Украсявам, като покривам тортата с тънък слой кетчуп. Върху него, използвайки хартия за печене вместо шприц, рисувам концентрични окръжности със сметана (или майонеза, според наличността). Прокарвам с шишче линия от центъра на тортата към ръба, а до нея – линия от ръба към центъра. Така редувам, докато украся цялата торта. След всяка линия избърсвам шиша.

Това е, тортата може да бъде приготвена за по-малко от половин час, ако не държите на домашно приготвените палачинки и на украсата. А ето и как изглежда тортата “отвътре”:

И разрязана

 

Tagged:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: