Ореховки

Ореховки

Много обичам ореховки, но доскоро фурната ми не позволяваше печене на ниска температура. След като елиминирах този проблем, вече нямах извинение.

Направих компилация между рецептата на Женско царство и на Пепчо от Храна за мойте канибали. Странно, но ореховките не се напукаха както обичайно и на вид се получи нещо средно между ореховка и голям макарун (онези френски целувки, приготвени с бадемово брашно). Подозирам, че причината е използването на пудра захар или твърде финото смилане на орехите в блендера. Като ги правя отново, ще изпробвам варианти.

Продукти

2 чаени чаша смлени орехи;
2 чаени чаши пудра захар;
4 белтъка;
1-2 чаени лъжички какао (за тен, както отбелязва Пепчо).

Загрявам фурната на 120 градуса.

Разбивам белтъците на сняг с щипка сол като постепенно добавям пудрата захар (поне това научих, че не мога да я кльопна в белтъците от самото начало и да докарам наистина твърд сняг). Внимателно обърквам с орехите.

Покривам тава с хартия за печене и с лъжица изсипвам от сместа (чаена, ако имате нерви, аз използвах супена, за да е по-бързо). Гледам да оставя два пръста разстояние между ореховките. Мятам във фурната за около 45 до 60 минути, за да изсъхнат добре. Мерилото за готовност на подобни целувчести сладки е като пипнете с палец да не оставя следи.

И готово, около 30 минути за подготовка и час за печене. Излизат около 30 големи ореховки от тази доза.

Tagged:

1 comment

  1. […] via Ореховки « Приказки с канела. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: