Празничната пита на баба

Питката на баба

Много е романтично да споделиш семейна рецепта. Още повече рецепта за пита, която традиционно приготвяме за всеки празник.

Продукти

1 килограм брашно
1 мая
вода – колкото е нужно
щипка захар и щипка сол
100 грама мазнина (аз правя питката с масло, баба – със свинска мас, може и с олио)
1 жълтък

Разтварям маята в половин чаша топла вода с малко захар. Омесвам тесто с брашното, маята, солта и малко водичка (колкото е нужно). Оставам да втаса поне половин час.

Разделям тестото на три части. Всяка разточвам на кръгъл лист с дебелина около половин сантиметър. Всеки лист поставям на хартия за печене. Разтопявам маслото. Намазвам първия лист обилно с масло, върху него слагам втория лист, пак намазвам с масло, после третия лист и пак масло.

Идва ред на разрязването – аз правя 16 парчета: разрязвам големия кръг (от трите листа) на четири, всяка четвърт на две и всяка осминка пак на две. Навивам всяко триъгълниче на руло и нареждам в кръгла тава. Оставям да втаса още поне половин час. Намазвам с жълтък, а понякога наръсвам със сусам или мак или с микс от семена, и пека в предварително загрята на около 200 градуса фурна за около 45 минути.

След като извадя от фурната, завивам питката с хавлиена кърпа и оставям да си “обиколи нивата” за около 15 минути.

Питата отнема време, макар работата по нея да не надхвърля половин час – има да втасва и да се пече, но за сметка на това става далеч по-добра от всяка купешка пита, която съм яла.

Tagged: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: