Cassoulet/ Касуле … по френски

Касуле

Blog checking lines: Оur January 2011 Challenge comes from Jenni of The Gingered Whisk and Lisa from Parsley, Sage, Desserts and Line Drives. They have challenged the Daring Cooks to learn how to make a confit and use it within the traditional French dish of Cassoulet. They have chosen a traditional recipe from Anthony Bourdain and Michael Ruhlman.

Малко ми е трудно да пиша за тази рецепта, защото съвсем не е в мой стил. Първо не обичам боб, ама никак, съответно никога не съм го готвила. После, готвенето на едно ядене в продължение на три дни хич не ми допада – аз съм по по-бързите яденета. Съвсем не на последно място, понеже не съм готвила боб се доверих на сляпо на рецептата, която уж беше за осем порции (според оригинала продуктите бяха кило боб, кило свинско, четири пилешки бутчета и т.н.) – реално, ако бях приготвила всичко щеше реално да излезе около 20 порции, при това доста тежички.

Но, както и да е, предизвикателството е предизвикателство…

Продукти (наполовина на оригиналната рецепта, излизат около 8 порции)

2 пилешки бутчета, цели
морска сол за натриване на бутчетата
200 грама масло, разтопено
черен пипер
розмарин (2 стръка пресен или щипка сух)
мащерка (2 стръка прясна или щипка суха)
500 грама боб
500 грама шарено свинско месо (аз ползвах бекон)
4 глави лук (1 срязана на четири, а другите три на полумесеци)
200 грама пушен бекон
подправки на вкус – аз ползвах джоджен и девесил, а за по-френски привкус може да се заменят с розмарин и мащерка)
3 сурови наденички

Ден първи – подготовка. Накиснах боба във вода, а пилешките бутчета натърках с морска сол. Нищо особено.

Ден втори – голямото печене.

Първо пилето. Разтопих маслото и залях пилешките бутчета. Наръсих с подправки – розмарин и мащерка. Завих тавата с фолио и метнах във фурната, загрята на 180 градуса, за около час. Според рецептата това било конфи, но за да стане истинско конфи, пилето трябва да се пече на 90 градуса за 10-12 часа, но аз чак толкова нерви нямах.

През това време измих добре накиснатия боб и сложих в тенджера с чиста вода. Добавих подправките, главата лук, срязана на четири, и шареното месо (цялото парче). Оставих да кипне на силен котлон и после намалих огъня за около 30 минути. Посолих и оставих да къкри за още половин час. Като се сготви, месото се изважда, а бобът се прецежда като водата от него се запазва.

Междувременно, в тиган запържих суровите наденички за около 10 минути, като ги обръщах периодично. Извадих от тигана, а в мазнината запържих нарязания на полумесеци лук, заедно с малко пушен бекон (наистина малко, около 20 грама). Според рецептата лучената смес се пасира, но аз готвих по нощите и не посмях да пусна блендера.

Така, бобът, месото, пилето и наденичките бяха готови. Нарязах парчето свинско, пилето и наденичките. В йенска тендежера постлах парчета тънко нарязан пушен бекон. Сложих един пласт боб, наредих парчетата месо и лучена смес. Отново пласт боб, пласт месо, пласт лук и завърших с пласт боб. Отгоре наръсих малко галета, за да стане хрупкава коричка. Полях с водата от боба, толкова, че да покрие най-горния пласт. Запазвам около една чаша за следващия ден.

Метнах във фурната, на около 200 градуса за един час, после намалих до 130 градуса за още час. Извадих и оставих да пренощува в хладилника.

Ден трети – допичане. На третия ден трябваше да допека яденето за един час, да извадя и изсипя запазената от предния ден чаша вода от боба и да пека още 15 минути. Аз обаче, дълбоко неразбираща защо трябва да пека вече сварено ядене повече от петнадесет минути, просто долях от водата и пекох, колкото да се стопли яденето.

Та това е, след 5-6 часа готвене докарах мазничка и тежка яхния, в огромни за нас количества.

Tagged:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: