Как да приготвим домашно бебешко пюре

През последните няколко месеца се впуснах в една малко позната за мен, но за сметка на това изключително важна (пак за мен) кулинарна територия – детското хранене. Досега, смея да твърдя, съм купила точно едно бурканче с пюре, което моето захранено с домашна храна отроче категорично отказа да хапне.

BabyPuree1
Предполагам всяка новоизлюпила се майка изпитва поне лека форма на стрес, когато се сблъска още с идеята, че предстои захранване. Кога, с какво, колко време, в какво количество… Все въпроси, по които е писано доста, но на които няма еднозначен отговор. Педиатърът говори едно, бабите се възмущават от новата “мода” за късно захранване, и тъкмо успееш да формираш представа какво предстои и се намери някоя приятелка (или приятел), който ще ти обясни, че трябва задължително да започнеш с морков или картоф, пък и най-добре да пропуснеш пюрето, защото детето ви задължително ще яде единствено гладко пюрирана храна поне до предучилищна възраст…
Ако ви звучи поне малко познато, значи скоро ще стигнете до моето решение – кимайте умно, докато ви обясняват колко сте заблудена и се вслушайте в инстинкта си и в детето. Рано или късно ще намерите верния ритъм…
Та след като решите, че ще започнете да захранвате с пюре идва следващият въпрос – домашно или купено. Пак ще се сблъскате с две велики мислителски школи. Едните твърдят, че купените са по-чисти, че контролът върху детските храни е толкова висок, че няма начин вътре да се промъкне някоя отрова. Другите ще обяснят, как купените пюрета се правят с основната мисъл за печалба, а не с грижа за здравето на детето и ще приведат в доказателство малко отблъскващи снимки. В крайна сметка теглете чертата – преценете дали имате време и желание, а в оптималния случай и достъп до чиста домашна продукция. Ако ви отнеме две седмици и значитена сума да намерите най-добрата био-еко-органик тиква може би трябва да се доверите на бурканчето от магазина.
Без да се вманиачавам на тема био и здравословни храни, за себе си взех решение, че Ели ще се храни с домашно приготвена храна. Ето защо отварям и тази рубрика в блога.
И преди да споделя как правя пюрета искам да направя следната УГОВОРКА: преди да сервирате на бебето някоя от рецептите в блога, моля консултирайте се с Вашия педиатър кои храни са подходящи за възрастта и здравословното състояние на Вашето дете..
И така, да си дойдем на думата. Как се прави бебешко пюре.
1. Заредете се с продукти. Подберете сезонни плодове и зеленчуци (едва ли е удачно да консервирате череши през януари, най-малкото заради цената). Изберете узрели, но здрави плодове или зеленчуци.
2. Снабдете се с буркани. Аз започнах с 190 мл бурканчета. В сезона на туршиите не е проблем, но ако не намерите в магазина, може да поръчате онлайн. Отсега да ви спестя главоболия най-малките бурканчета от готови пюрета не стават за консервиране,. 3.Осигурете някой да гледа детето. Не е невъзможно да готвите, докато то буквално виси на късите ви панталони (и това ми се е случвало), но не е лошо за час -два някой да ви отмени в грижите по детето.
4. Почистете бурканите. Преди първото ползване или ако няма да варите консервите, ги стерилизирайте. За това има няколко варианта. Можете да използвате стерилизатора за шишета и изварете бурканчетата (без капачките, особено ако стерилизирате в микровълнова). Друга опция е да измиете бурканчетата с максимално гореща вода и сапун, да ги изплакнете и да ги потопите във вряла вода за 2-3 минути. И в двата варианта извадете и поставете с гърлото надолу върху чиста кърпа. След като осигурите безмикробни контейнери, преварете и капачките за всеки случай.
5. Измийте плодовете или зеленчуците. Обелете, ако е възможно с белачката, а за тези с по-тънка ципа използвайте метода с врялата вода. Цепнете кожата и потопете във вряла вода за половин минута. Извадете и веднага прекарайте под студена вода (или топнете в купа с вода и лед). Почистете семките, ако има такива.

BabyPuree2
6. Сварете. Аз лично използвам кошничка за варене на пара, даже, ако количеството е голямо, варя на пара в тенджерата под налягане. Ако не разполагате с такава, сварете по-твърдите зеленчуци като пащърнак във вода, колкото да го покрие. По-меките зеленчуци (тиква, тиквичка) и плодовете варете в похлупена тенджера с един пръст вода на дъното на средно силен котлон. Те си пускат достатъчно течност. Не подправяйте. Особено за първи храни наличието на сол, захар, канела или черен пипер са нежелателни, най-малкото защото искаме да запознаем детето с вкуса на плода или зеленчука, а не с маскировката. За нея има време.

BabyPuree3
7. Отцедете и запазете течността, в която са врели, защото в нея може и да е оживял някой витамин.
8. Пасирайте. Аз използвам каната на блендера за по-малки количества и ръчния блендер за по-големи.ако пюрето е гъсто или блендераът се затруднява, долейтебмалко вода – от тази, в която са врели зеленчуците или дори преварена, до достигане на желанатя консивтенция. Аз лично предпочитам да зятворя по-гъсто пюре, зящото винаги мога да го разредя.
9. Разлейте в бурканчета. Пюрето трябва да е до ръба под нареза на контейнера.
10. Стерилизация и съхранение. Имате няколко варианта:
а) не правете нищо повече и сложете изстиналото бурканче в хладилника. Консумирайте (като първо предложите на детето) в рамките на 48 часа.
б) докато пюрето е горещо, разлейте в буркани, затворете и обърнете с капачката надолу да изстине. Така се стерилизира буркана, но аз не разчитам на този метод за дълго съхранение. Използвам го, за да направя плодово пюре за скорошна консумация. След като се охлади съхранявам в хладилника до седмица.
в) охладете буркана и го сложете във фризера. Честно казано, това ми е най-малко любия метод, защото при загряване, замразяване и ново загряване се получава нещо като каша вместо пюре. Не че не съм го ползвала за съхрание за седмица-две.
г) стерилизирайте. Поставете на дъното на дълбок съд някаква подложка (аз използвам метална решетка за горещи съдове, но може и кърпа). Аз стерилизирам в тенджерата под налягане. Наредете бурканчетата и сипете вода, колкото да ги покрие. След като заври водата, отмерете 15 минути за зеленчуково пюре и 25-30 за пюре с месо. Ако ползвате тенджера под налягане, намалете котлона на средна степен. Свалете от огъня, изчакайте да спре да излиза пара, ако ползвате тенджера под налягане, извадете бурканите и ги оставете да изстинат. В перфектния свят капачките ще са видимо хлътнали, но ако като мен не виждате подобен феномен, натиснете леко “бутончето” в центъра. Ако не издава звук, всичко е наред и можете да съхранявате няколко месеца. Ако щрака – приберете в хладилника и консумирайте в рамките на 48 часа.

BabyPuree4
Звучи сложно, но вероятно ще ви отнеме горе-долу толкова време, колкото да прочетете този пост. Е, изключвам миенето на бурканите, което е досада. Що се касае до количествата, в зависимост от изходните продукти от два килограма зеленчуци излизат 4 до 6 бурканчета от 190 мл.
Разбира се, преди да сервирате все пак се уверете, че капачката издава характерния пукащ звук и за всеки случай подушете и близнете пюрето.
По този метод съм приготвяла пюрета от подходящите за първоначални храни тиква, морков, ябълка, круша, както и пюрета от пащърнак, тиквичка, пъпеш, череши, нектарини, кайсии.

BabyPuree5
Ей сега виждате, защо отсъствах толкова време. Но пък си заслужаваше. Имам материал за цяла нова рубрика ;).

 

Tagged: , , ,

Comments: 2

 1. Marieta December 9, 2015 at 21:27 Reply

  Zdravei Kali,

  bih iskala da popitam za bebeshkite pureta osven zelentzutzite i malko vodichka dobaviash li neshto?

  Sinat mi e na 5 mesetza i se interesuvam ot razlichni rezepti.

  Mersi Marieta

  • kaliiscooking December 10, 2015 at 13:29 Reply

   Здравей Мариета,
   Благодаря за коментара!
   Краткият отговор е, че не нищо не добавям. Особено в началото на захранването. Хубавото на домашното пюре е, че се усеща истинският вкус на плодовете и зеленчуците. Сам по себе си е достатъчен за необремененото бебешко небце. Някъде след осмия – деветия месец (след въвеждане на доста храни) започнах да слагам и подправки – започнах с лук, чесън, магданоз, копър, канела и ванилия. Сол и захар са все още силно ограничени (Ели е на 1.2).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: