Бебешки вторник – как да приготвим и да съхраним месо

След точно една седмица Ели ще стане на цяла годинка и няма да е вече бебе… А аз се връщам назад във времето, когато беше “колкото един хляб” (макар и малко по-тежка). И без това съм на такава вълна реших да се върна на бебешкото хранене.

Установихме вече, че предпочитам да готвя храната, и преди да споделя какво беше принудено да яде детето да покрием още една базова тема, а именно захранването с месо.

Разбира се, преди да започна по същество, ще отправя отново следната УГОВОРКА: преди да сервирате на бебето някоя от рецептите в блога, моля консултирайте се с Вашия педиатър кои храни са подходящи за възрастта и здравословното състояние на Вашето дете..

И така, захранили сте със зеленчуково и плодово пюре, въвели сте жълтък и идва време за съществената част – месото. И ето ви проблем, трябва коректно да дозирате количествата. Обиколили сте всички магазини и сайтове, намерили сте прекрасно домашно пиле или зайче без антибиотици, хормони, вода и други чудеса и трябва да приготвите от него около … 15 до 30 грама. Да ще си хапнете останалото, веднъж или два пъти, но да купувате ново животинче за всяко пюре е най-малкото досадно, а да не говорим, че идва и малко скъпо.

И решението е едно – да го замразите.

Първият вариант е да го замразите сурово. Разделете месото на порции, увийте всяко във фолио за свежо съхранение и замразете. Предимството на този вариант е по-дългото съхранение на месото, а недостатъкът – по-дългото време за готвене непосредствено преди сервиране.

Аз предпочитам да съхраня месото сварено. Вадиш кубче, добавяш към приготвените зеленчуци и воала. Та затова сега ще споделя точно този метод.

Първо, намерете хубаво месо (знам, че е по-лесно да се напише, отколкото да се направи, но все пак опитайте). Ако не може да се снабдите с домашно, доверете се на една марка (по-възможност без хормони, антибиотици, добавена вода и боя за “домашен” цвят). Досега съм поръчвала домашни пилета онлайн или, ако се наложи, купувам от магазина DUC, което не е лошо като за купешко пиле. Важно е месото да е охладено. Не замразявайте месо, което веднъж вече е минало през фризер (и сте информирани за този факт).

Разфасовайте месото и заделете “бебешките” части. Коя част от месото да ползвате? На първо място бялото месо – чудесно за старт, но ако захранването е безпроблемно, не се колебайте постепенно да въвеждате и от червеното, което е в пъти по-добро за покачване на хемоглобина.

И така, снабдихме се с месо и отделихме, частите, които ще яде детето.

Първо ги сварете във вода, заедно с морков, лук, целина, магданоз или други подправки, за предпочитане такива, с които детето вече е захранено.  Не добавяйте сол! Варете, докато месото се свари напълно и няма сурови части, макар че ще го готвите още малко преди сервиране.

BabyMeat1

Докато месото се вари, измийте с бебешки препарат форми за лед. Не е лошо да имате идея за вместимостта на всяка форма, за да прецените количеството месо за всяко ядене поне в началото на захранването.

Накълцайте или пасирайте месото. Аз предпочитам да е накълцано, защото винаги може да се пасира финалния продукт, докато ако решите да давате малки парчета, не можете да ги формирате отново от замразения пастет.

BabyMeat2

Натъпчете добре скълцаното месо във формите. С лъжичка залейте всяка форма с малко от бульона, за да консолидирате кубчетата. BabyMeat4

Поставете за една нощ във фризера. Щом кубчетата са готови, прехвърлете в плик и използвайте при готвене.

BabyMeat3

А ето и още няколко уточнения.

Колко месо трябва да съдържа едно бебешко пюре? Първоначално 8 до 10%. Тоест, ако сервирате 150-200 грама месото трябва да е около 15 до максимум 20 грама.

Нямате подходящи форми за лед? Няма проблем – оформете скълцаното месо на малки кюфтенца около 10-15 грама, завийте всяко във фолио за свежо съхранение и замразете. Ако нямате везна, ето и ориентировъчни кухненски мерки.

2 к.л. месо/пасирано или ситно накълцано/=10 г месо
2 с.л.месо=25 г месо
3 с.л. месо=40 г месо
1 с.л.месо=1 парченце 2х1 см=10-15 г месо
1/8 чаша=30 г
1/4 чаша=60 г

С какво месо да започнете? Бели меса. Стандартна схема е заешко, пуешко, пилешко, риба, телешко, агнешко, свинско. Нашата педиатърка съветва да започнем с пуешко, след това пиле и заек.

Е това е, дано на детето му хареса :).

 

 

Tagged: , , ,

1 comment

 1. Mila August 6, 2017 at 01:15 Reply

  Здравейте!
  Поздравления за този чудесен блог и благодарности за споделения опит! :)
  Старая се през по голяма част от времето сама да приготвям храната на дъщеричката си (9 м.), с чисти продукти.
  За пръв път се сдобих със домашна пуйка и ентусиазирана се развихрих в приготвянето и заделянето на месце за пюретата. Сварих месото и предстои да го блендирам и смеся с малко бульон за да го замразя във фризера.
  Моля ви, обаче за коментар, колко време може да се съхранява така приготвено, вече сварено, месо?

  Малко съм притеснена, защото срещнах противоречива информация и твърдение, че е по-добре да се замразява сурово, а не сварено и пасирано с бульон месце.

  Благодаря Ви предварително!
  Мила

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: